• Вход или Регистрация или чрез
Plasico  ›  Аксесоари  ›  Външни дискове

Външни хард дискове

239 продукта
Филтри
Подреди по:
На страница по:
109.99 лв. 129.99 лв. ADATA HV620S 1TB USB 3.2 Gen 1 Black
  • Форм фактор: 2.5" Мобилен
  • Капацитет: 1 TB
  • Интерфейс: USB 3.1
  • Друго: Размери: 115 x 78 x 11.5 mm
  • Гаранция: 3 години
Добави в любими
Детайли Бърз преглед Сравни -20 лв.

Какво е необходимо да знаем за външния хард диск

За прехвърляне на определено количество данни обикновено се предпочита външния твърд диск. На вид хард дискът изглежда като квадратна или правоъгълна USB флашка. Позволява ви да освободите компютъра от информацията, като съхраните всичките си важни приложения и ускорите самото устройство. Все по-рядко за съхранение на фотографии се използват обикновените хартиени албуми. Потребителите имаха навика да съхраняват цялата информация на телефона, таблета или компютъра. Повредата на компютърното оборудване обаче ще доведе до необратимото унищожаване на личните файлове и за да се избегне това си струва да се помисли за покупката на външно хранилище.

Характеристики на външния твърд диск

Преди да изберете своя модел се препоръчва да се запознаете с различните му характеристики. Колкото по-скъп е продуктът, толкова по-голям е обемът на паметта. Съхранението на снимки, филми, музика, игри и други програми изисква най-малко 500 GB. Буферът за обмен обикновено съдържа от 8 MB до 64 MB. От размера на диска зависи и скоростта на взаимодействието му с компютърното оборудване. Изхождайки от това се препоръчва разглеждането на модел от 32 MB. Струва си също да се вземе предвид, че всяка година разделителната способност на приложенията и файлове расте. Това е още една причина да изберете по-високите показатели.

Следва да се обърне внимание и на още един параметър - скоростта на въртене на диска. Това зависи от скоростта на прехвърляне на файловете и загряването, състоянието на шума и необходимата енергия по време на експлоатацията му. При 5400 об/мин работата е бавна и безшумна. Средната скорост и нивото на шума са присъщи на моделите със 7200 оборота. В устройства с 10 000 об./Мин., предаването на данните се извършва почти моментално. Те се считат за най-шумните и нерентабилните. Съществуват и различни компании, които не само произвеждат качествени продукти, но и ги усъвършенстват.

Паметта на hard drive устройствата директно зависи от форм-фактора, който също определя как е по-удобно да го транспортирате. Най-компактните варианти са 1,8-инчовите устройства. Съдържат до петстотин GB. Популярни сред потребителите са 2,5 инчовите, които събират и до 2 TB памет. 3.5-инчовите устройства се считат за големи и затова капацитетът им достига до десет TB. Въпреки добрите си показатели, те са по-малко търсени поради обемността и високата им цена. Изискват допълнителна функция за охлаждане, която ги предпазва от прегряване. Те са оборудвани с противоударни свойства и са защитени срещу мокра или прашна среда. Множество функции обикновено имат продуктите от високия ценови клас.

Разновидности

За удобното транспортиране на външния диск са предвидени специални боксове и определени размери. Тези устройства са доста компактни, имат памет до 1 TB, а честотата им е от 3 до 6 GHz. По-габаритни са стационарните модели. Подобен можете да използвате с лаптоп, а обемът да е до 10 TB. Някои стационарни модели изискват подаване на външно захранване от 220 V ел. мрежа.

Магнитните HDD външни дискове са лидери сред потребителите. Въпреки достъпната и приемлива цена, те могат да поберат в себе си до 10 TB информация. Имат различен форма фактор и добра производителност. Но в същото време са податливи на падания и големи натоварвания, което може да доведе до повреда. Твърдотелните SSD имат най-бързата обработка на данните и широк асортимент. Те притежават, присъщата за останалите видове дискови устройства, устойчивост към различните повреди.

За стационарните модели с големите параметри и размери е необходимо наличието на вграден вентилатор. При постоянна употреба и високо натоварване, устройството загрява. Ако няма възможност за охлаждане, загряването ще доведе до повредата на продукта. Особено важна е охладителната система във външните дискове, изработени от пластмаса, защото тя по-бързо се загрява и може да доведе до неизправности. По-добре е да изберете метален корпус, който се характеризира и с устойчивост към падания, влага и прах.

Производителите на някои външни твърди дискове осигуряват функции за безопасна работа в различни условия. В този случай можете да не се страхувате, че дискът случайно ще падне от ръката ви. Много аналози дори не губят своята работоспособност ако паднат от третия етаж, както твърдят много потребители.

Бърза и сигурна доставка до: София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Плевен и др.

Виж промоциите
Виж промоциите Виж повече тук ›