• Вход или Регистрация или чрез
Plasico  ›  Компоненти  ›  Хард Дискове

Твърди дискове

151 продукта
Филтри
Подреди по:
На страница по:

Какво представляват твърдите дискове и тяхното предназначение?

Оказва се, че твърдите дискове присъстват в почти всеки съвременен дом. Дори преди 20 години, думата „мишка“ се асоциираше от хората единствено с животните, а думите „монитор с течни кристали“ предизвикваха възторг и бяха пример за висок статус. В съвременното ежедневие, имената на компютърните части са влезли в постоянна употреба и присъстват в речниковия ни запас от думи, а компютърът или лаптопът са основен компонент, който помага на хората в комуникацията, при предаването на информация, в търсенето или получаването й.

 

Цялото счетоводно отчитане на производството се извършва чрез наличието на подходящи програми в устройството, а подготовката за семинара е невъзможна без компютър. Въпреки факта, че изделието е станало незаменимо, потребителите му знаят малко за неговата структура, детайли, елементи и принципи на работа.

 

Твърдият диск - това е устройство, което помага за съхраняването и прехвърлянето на намиращата се във вътрешността му информация. Магнитният запис е в основата на работата му. Нарича се още HDD или просто диск. Касетофонът работи на същия принцип, като този продукт. Поради влиянието на електрическия ток и въртенето на главите на устройството възниква определено магнитно поле и благодарение на магнитната индукция, информацията може да се чете и съхранява.

 

Съществуват няколко метода за запис върху диск: надлъжен и перпендикулярен запис. Тяхната разлика е в съхранението и четенето на информацията. Смята се, че вторият вид на работа е по-удобен и качествен: плътността на записа е по-висока, а теоретичният лимит е 1TB на квадратен инч.

Различни видове

HDD имат множество различни характеристики, които определят избора, качеството и цената на продукта. Съществуват някои видове:

 

  • Вътрешен. Той е монтиран в корпуса на машината и не подлежи на чести пренасяния. Компютърното захранване осигурява нужната енергия на този тип продукти. Свързва се директно с дънната платка и е неразделна част от цялостната система;

  • Външен. Преносим, ​​мобилен твърд диск. Свързва се чрез външен интерфейс към портовете на машината: например чрез USB. Този тип HDD е създаден за прехвърляне на информация между две системи.

 

 

Принципът на работа на двата вида не се различава. Но размерите и обемите на тези продукти значително се различават. И при двата типа често срещани са физичните размери от 3,5 и 2,5 инча. Тежките, масивни и пълноразмерни продукти от 3,5 инча се използват в компютрите и по-често в настолните и стационарни модели. Паметта на продукта съхранява цялото количество информация за операционната система, както и личните файлове на потребителя: снимки, музика, видеоклипове и др. Консумират повече енергия от 2,5-инчовите устройства, които са предназначени за лаптопите. Те имат основно предимство - мобилност.

 

Твърдите дискове от този тип са по-малки и по-удобни, но в същото време се презареждат или с помощта на допълнителна батерия, или чрез съществуващия интерфейс. Те са по-бавни от по-големите си колеги, но са защитени с допълнителни корпуси, което означава, че са устойчиви на механични повреди.

Избор на твърд диск

 

За да узнаете как да изберете HDD, трябва да решите как ще го използвате. Като преносимо устройство или като част от системата на стационарната машина. Съществуват много фактори и характеристики, които трябва задълбочено да разберете, преди да пристъпите към подбора на такъв важен продукт. Един от най-важните показатели при закупуването на твърд диск е скоростта на шпиндела. Благодарение на неговата работа, информацията се чете и съхранява.

 

Отзивите ще помогнат на потребителя да получи разнообразна информация за различните производители и фирми, както и плюсовете и минусите за конкретен модел. Не забравяйте обаче за такива важни неща, като скорост за предаване на данните, надеждност, брой на процесите на изхода и входа в секунда и капацитет на продукта. Всичко това трябва да се проучи преди покупката, да се консултирате с професионалистите на онлайн магазина Plasico.bg, за да не похарчите напразно парите си и да изберете качествен продукт.

 

 

Бърза и сигурна доставка до: София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Плевен и др.

Виж промоциите
Виж промоциите Виж повече тук ›