• Вход или Регистрация или чрез
Plasico  ›  Компоненти  ›  Оптични устройства

Оптични устройства

16 продукта
Филтри
Подреди по:
На страница по:

Преди появата на съвременните флаш-носители на информация, популярни техни аналози бяха магнитните CD и DVD компакт дискове. За прочитането на съдържанието им се използват оптичните устройства. Какво представляват и на какво да обърнем внимание при избора? Какви съвети ще ни дадат от онлайн магазин Plasico.bg?

Какво е оптично устройство

Това е малка кутия, обикновено с размери от 5,25“, която е предназначена за компютър или за лаптоп. Тя използва отделна линия за захранване от общия захранващ блок. За преноса на информацията е наличен допълнителен интерфейс - обикновено SATA, който спомага за трансферирането и обмяната на информацията между компютъра и оптичното устройство. 

 

Предназначението му е да разчита данните от компакт дисковете - CD, DVD и т.н. Във вътрешността си има механизъм, който чрез специално копче може да изважда и вкарва съответната тава за поставяне на компактдиска. Тази джаджа също има така наречения лазер с подходяща оптика, която всъщност извършва основната работа - чете информацията от диска.

Къде да внимаваме преди покупка

Най-важното е да знаем, че съществуват два вида оптични устройства - вътрешни и външни. Първите са предназначени за монтаж в кутията на компютъра и са във формат 5,25”. За тях в PC корпуса е предвидено специално отделение, на което просто се отстранява предпазния капак и компонентът се поставя. Връзката със системата става посредством IDE по-стария интерфейс или по-новия - SATA.

 

Вторите са външни и те просто стоят до кутията, а връзката със системата и захранването им се извършва посредством кабел с USB порт. Важно е също да знаем, че предимно съществуват CD-R или CD-RW модели, където в първия случай оптичното устройство само чете компакт дисковете, докато във втория - може и да ги записва.

Още съвети от Plasico

За да можете продължително да използвате новото си оптично устройство е необходимо да спазвате следните прости правила:

  • съхранявайте внимателно компакт дисковете си в оригиналните им кутии;

  • не дръжте тавата на компонента отворена продължително време, защото през нея влиза прах;

  • дръжте вътре в тавата винаги поставен компакт диск, който да действа като допълнителен щит против запрашаване;

  • при системни трудности в прочитането на информацията, трябва да се почисти оптиката на четящото око.

 

За да получите качествено обслужване, голямо разнообразие на модели и достъпни цени с гаранция, посетете онлайн магазина на Пласико и тук ще получите всичко това. Очакваме Ви!

 

 

Бърза и сигурна доставка до: София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Плевен и др.

Виж промоциите
Виж промоциите Виж повече тук ›