• Вход или Регистрация или чрез
Plasico  ›  Скенери

Скенери

52 продукта
Филтри
Подреди по:
На страница по:

Какво трябва да знаем за скенерите

Развиващите се технологии засягат всички сфери и направления, особено що се отнася до новите съвременни телефони, с които е много по-лесно да изпращаме и редактираме документи, а скенерите на практика не са нужни изобщо. Това устройство обаче все още е популярно в големите офиси. Джаджите ви позволяват бързо да изпращате информация, а скенерът прави напълно идентично копие на оригинала. Той не само копира съдържанието от хартията, но я прави и в електронна версия.

В дома или офиса скенерът се използва за преобразуване на хартиените обекта в цифров вид. Съвременните модели изглеждат като компютърно периферно устройство. Те се използват за снимането на книги, документация, списания, снимки и много други текстови и графични данни. Производителите се стараят да подобряват творенията си и да добавят към тях различни функции - възможности за изпращане на файла по електронната поща или за свързването им с Интернет.

Класификация на скенерите

Основната систематизация разделя скенерите на два вида - домашни и промишлени. Първият тип е предназначен за по-рядка употреба, следователно той няма твърде идеални показатели. Домашният вариант е по-евтин и не е толкова надежден, колкото промишления. Вторият тип се използва във фабриките и има високи характеристики, скорост на работа, издръжливост при натоварвания и надеждност. И двата вида обаче вършат отлична работа - сканирането на документите в А3 и А4 формат, а промишлените могат дори да работят и с А1.

 

Според принципите на тяхната работа се разграничават следните видове продукти:

 

  • Документ-скенер. Те също се наричат ​​поточни, защото са предназначени за голям обем файлове и натоварвания;

  • Таблетно-разширяващ. За да увеличат функционалността на устройството, производителите добавиха таблетен модел, който може да работи с прикрепени документи и с отделни листове;

  • Таблетен. Най-често срещаният тип сред домашните и офис потребители. В него листът се поставя върху прозрачна повърхност. Каретата с допълнения във вид на лампи, оптична система и матрица от светлочувствителни елементи се движи по хоризонталата на този таблет. Цената му е напълно съобразена с качеството и издръжливостта, поради което е и толкова популярен;

  • Проекционни скенери. Устройството се използва за цифровизирането на многостранични файлове. Следователно второто му име - документно. Те автоматизират сканирането на големи обеми от листове. При тях е невъзможна обработката на съединените листове, така че функционалността и производителността на продукта е намалена.

Основни характеристики

Основната характеристика на прибора, която трябва да се вземе предвид, за да се направи правилния избор, е оптичната разделителна способност. Скенерите не работят изцяло с изображенията, а по линиите. В таблетния варианти по вертикалната равнина преминават светлочувствителни елементи. Именно те преобразуват изображението в цифров формат. Оптичната разделителна способност се нарича броят на тези фоточувствителни точки и колкото показателят е по-голям, толкова по-добра е картината. В техническите спецификации, показателят се обозначава като dpi.

Скоростта на работата на устройствата зависи от разделителната способност по време на сканиране и от размера на сигнала. По правило, тази стойност се отнася до работата с А4 формата. Промяната в значението може да варира в зависимост от броя на страниците в минута или времето, прекарано в работа с един файл. Някои прибори измерват този показател въз основа на броя на сканираните линии в секунда.

 

Дълбочината на цвета в устройството е от два вида - вътрешна и външна. Като цяло, първият вид оказва разрядността на аналогово-цифровия преобразувател на продуктите. Тя уточнява какво количество цветове може да различава устройството. Външната показва броя на нюансите, които устройството може да предаде на компютъра. За стандартната работа е достатъчен скенер с 24-битови цветове, а за по-сериозна и многофункционална експлоатация си струва да се обърне внимание на устройствата с високи показатели.

Източниците на светлина се използват във всеки продукт поотделно. Производителите работят върху усъвършенстването на продуктовата гама и към момента се използват следните видове лампи - ксенонови, флуоресцентни, светодиодни. Според отзивите на много потребители, последният тип значително отстъпва от останалите два типа.

Много производители към настоящите скенери добавят специални компоненти. С популярност например се използват слайд адаптерите, предназначени за таблетния тип. С негова помощ може да се сканират оригиналите на документите. Предимствата му са в спестяването на допълнителни средства за други устройства. Може да сканира предмети с различни размери.

 

 

Бърза и сигурна доставка до: София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Плевен и др.