• Вход или Регистрация или чрез
Plasico  ›  Софтуер  ›  Операционни системи

Операционни системи

82 продукта
Филтри
Подреди по:
На страница по:

Какво е операционна система и нейните функции?

Нито един компютър, лаптоп или електронна джаджа не работи без операционна система или накратко също се нарича ОС. Комбинира набор от свързани програми, използвани за проследяване на функционалността на компютъра и комуникацията с потребителя.

 

Понятието “операционна система” е било установено през 60-те години на миналия век. По това време са били реализирани основните идеи, включително и функционалността, като пакетен режим, разделяне на времето и многозадачност, сортиране на пълномощните, съществуващи времеви мащаби и файлови структури. Програмите за работа или за дома изпълняват редица основни и допълнителни функции.

 

На първо място, ОС изпълнява програмни заявки, зарежда ги в RAM и стандартизира използването на периферните устройства. Тя е отговорна и за управлението на оперативната памет, достъпа до информацията на енергозависимите носители. Осигурява нормалния потребителски интерфейс, съхранява информацията за системните грешки. Има и редица допълнителни функционалности - паралелно и псевдопаралелно изпълнение на задачите, разделяне на възможностите на изчислителната техника между процесите. Организира надеждните на изчислителните системи, обмена на показатели и синхронизацията, защитата на системата и многопотребителския режим.

Разновидности на ОС

Предварително на всеки компютър се инсталира операционна система. По желание може лесно да се актуализира, преинсталира или смени. Специалистите в тази област идентифицират няколко основни продукта - Windows 10, Apple Mac Os X и Linux. Производителите в своята разработка използват специален графичен потребителски интерфейс. Това позволява на мишката, клавиатурата и джойстика да работят правилно за различните електронни обекти. На монитора всички графични изображения се показват ясно и осигуряват лесно използване на допълненията.

 

Разграничават се и следните разновидности на ОС: платени - безплатни, отворени и затворени, клиентски и сървърни. Има и продукти с висока стабилност, тоест устойчивост на хардуерни повреди, както и такива с ниска. Управлението може да бъде просто или сложно, според предназначението за системни администратори. Производителите разграничават още 32-битови и 64-битови варианти, а на пазара все още има и 16-битови. По отношение на информационната сигурност в ОС, те биват - висока или ниска.

 

Според предназначението, Windows се дели на два вида:

 

  • Домашна. Това е най-простата версия на ОС. На нея можете перфектно да сърфирате в Интернет, да играете игри и да работите с текстови редактори. За повече, тази система не е полезна. За нея е невъзможно самостоятелно да избирате актуализациите;

  • Професионална. Има по-обширни актуализации. Възможност за работа в различни мрежи и е идеална за собствениците на малък и среден бизнес.

Съвети за избор

В това, как да избере ОС, потребителят трябва да разчита на личните си предпочитания. Днес е доста трудно да се намери човек, който никога не е работил на компютър. Дори по-старото поколение от хора активно използват джаджи в ежедневието и се наслаждават на всички предимства на цивилизацията. При избора на операционна система, трябва да разчитате на много фактори и преди всичко на езика. Интерфейсът има важна роля, тъй като ако потребителят не знае чужд език, тогава за него е подходяща само система на български език, която също трябва да се открие.

 

Вашите решения при избора също така трябва да бъдат повлияни и от целите при използване на Вашия компютър, бюджет, потребности, обновлението или цялостното преинсталиране на системата. Разучаването на новите програми или ОС отнема време. Ако такова липсва, просто изберете нова версия на старата система и я направете по-удобна за използване. Също така си струва да се има предвид, че може да се появи проблем с инсталирането на някои програми. Ето защо трябва да се подготвите и осъзнато да подходите към смяната на системата.

 

Всяка операционна система има определени плюсове и минуси. След като изборът на продукта премине, трябва да определите версията. Струва си да се вземат предвид нуждите на потребителя. Ако продуктът е купен за масова употреба, има смисъл да изберете професионална версия с разширена функционалност. За домашна употреба са подходящи бюджетните варианти с минимални разходи и ограничени възможности. По този въпрос все още можете да разчитате на отзивите на потребителите и специализираните в ОС професионални програмисти.

 

 

Бърза и сигурна доставка до: София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Плевен и др.

Виж промоциите
Виж промоциите Виж повече тук ›